De Humor

De humor van ExpresZo is hard en scherp te noemen, wat ervoor zorgt dat elke ExpresZo in de loop van zijn eerste jaren een rappe Leidsche bek ontwikkelt om andere ExpresZo’s van repliek te dienen. Het is dus niet alleen grappig, maar het houdt je scherp! Als je langskomt, zal je dan ook op de VAPs merken dat de harde grappen heen en weer slingeren. Een ExpresZo voelt zich niet snel beledigd, maar dient met een goede grap zijn Dispuutsgenoot van repliek.

In 1983 besloot een aantal wijze Heeren dat het anders moest: er moest een nieuw Dispuut komen. Deze Heeren vonden hun plek niet bij de andere disputen, allemaal niet leuk genoeg. Er moest een Dispuut komen dat relaxedheid hoog in het vaandel had, en vooral veel humor, zonder de structuur van een Dispuut te verliezen. Dit werd het Grootsch Leidsch HeerenDispuut ExpresZo, later bekend onder de naam “Het Dispuut met de Fuut!”. Vijvendertig jaar later staat het Dispuut nog steeds aan de Quintus-bar, met exact diezelfde instelling.

De Borrel

Op het eerste gezicht is ExpresZo een bijeengeraapt zootje ongeregeld. Op het tweede gezicht ook. Maar wie beter kijkt, ziet het overkoepelende ideaal: niet te veel regels, niet te moeilijk doen; gewoon gezellig borrelen. Voor ons geen verplichtingen dat sjaarzen moeten zooien met een bepaald ander dispuut. Wel staan we midden in de zaal, om het zaalleven van Quintus van dichtbij mee te maken, maar met name om aan de bar te kunnen staan. Zo is ExpresZo het relaxte eilandje in de speeltuin die de sociëteit is.